Naturistenvereniging in Weert

Toeristische informatie

Naturistenterrein Paluda en zijn omgeving.

Paluda

Naturistenterrein Paluda ligt in het prachtige buitengebied van Weert en uniek gelegen aan de rand van het natuurgebied “de Tungeler Wallen”. Paluda is een klein terrein (0,5 ha) in een heerlijk rustige landelijke omgeving. Het is een goede uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers maar ook voor diegene onder ons die ook af en toe wat cultuur op willen doen of juist het tegenovergestelde, lekker een dagje shoppen in een van de steden in de omgeving of de binnen rijafstand gelegen outlet-centers in Roermond en Maasmechelen of het ook in Roermond gelegen Retailpark. België is maar een paar kilometer verwijderd en ook prima per fiets te doen met het mooie Maaseik op ongeveer 30 minuten fietsen. Duitsland is ook te doen op een afstand van ongeveer 45 autominuten. En want dacht u van het mooie Zuid-Limburgse landschap waar u na een klein uurtje in de auto midden in staat. Kortom voor iedereen wat wils.

Weert, een stad in het groen.

Naturistenterrein Paluda is gelegen op slechts 5 km van het centrum van Weert. Weert is een mooie stad in Midden-Limburg op de grens van Limburg en Noord-Brabant, direct aan de A2/E25, omringd door natuur, rust en ruimte. Weert heeft een gezellig stadscentrum, bijzondere monumenten, een gezellige zaterdagmarkt, en schitterende natuurgebieden.

De Weertenaren willen de bezoekers aan de stad graag laten meegenieten van de gezelligheid, de cultuur, de tradities en de folklore. De Weerter binnenstad ‘borrelt’ het hele jaar door van de evenementen. Elke laatste zondag van de maand is het Weerter Winkelzondag en het laatste weekend in september is op maar liefst zeven pleinen in de stad een enorme en gezellige kermis. Je bent en voelt je het hele jaar door welkom in deze gezellige stad!

Natuur(lijk).

Zoals eerder genoemd, Paluda ligt aan de rand van “de Tungeler Wallen”, een voormalig stuifzand- en heidegebied ten noorden van het dal van de Tungelroyse Beek, dat werd beplant met naaldhout, vooral grove den. Er zijn echter nog enkele restanten stuifzand en heide bewaard gebleven.

Broedvogels op de heide zijn de boomleeuwerik, boompieper en roodborsttapuit. Er zijn veel sprinkhaansoorten, en in het stuifzandgebied komen kenmerkende insecten voor, zoals de mierenleeuwen graafwespen. Op de overgang van stuifzand naar heide groeien veel mossen en korstmossen zoals grijs kronkelsteeltje, peermos, ruig haarmos en het zeer zeldzame IJslands mos.

Tungelerwallen

Behalve dit mooie kleine natuurgebied ligt het Grenspark Kempen-Broek in de directe omgeving, een 25.000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur en dat zich uitstrekt over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert in Nederland en de Belgische gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Verkenning van dit gebied kan op allerlei manieren. Er is een groot aantal bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters, paard en wagen en mountainbikers. Zie ook www.kempenbroek.eu/nl.

Schotse hooglanders
Schotse hooglanders in Kempen-Broek

Maar er is meer. De provincie Limburg is rijk aan natuur want behalve de twee genoemde natuurgebieden hebben we binnen de Limburgse grenzen ook nog het Nationaal Park “De Groote Peel” op ongeveer 20 kilometer, Nationaal Park “De Meinweg”achter Roermond op een kleine 40 kilometer, Nationaal Park “De Maasduinen” op een goede 70 kilometer in het noorden van de provincie en Nationaal Landschap Zuid-Limburg, een gebied dat begint onder Sittard en verder het gehele zuiden van de provincie omvat.

Wandelen en fietsen

Ontdek de mooiste plekjes van Limburg en het nabij gelegen België op de fiets, vanuit ons terrein. Het uitgebreide fietsroutenetwerk (knooppunten) is vlak en toegankelijk voor jong en oud. Een bijzonder handige site voor het op voorhand uitstippelen van je fietsroute langs de knooppunten is de site www.fietsnet.be. Op deze site staan alle fietsknooppunten routes van Nederland en Vlaanderen.

Fiets bijvoorbeeld naar natuurpark “De Grote Peel” of het witte stadje Thorn met zijn pittoreske stadskern. Er zijn ook mooie wandelroutes uitgezet in de genoemde  natuurgebieden in de omgeving van ons terrein. Voor de meer geoefende wandelaars, ons terrein ligt dicht bij een gedeelte van het Pelgrimspad (info). Voor een mooie wandeling in en rond Weert is er ook nog het Graaf van Horne pad met een totale lengte van 95 km (info). Maar ook een stadswandeling onder begeleiding van een gids in bijvoorbeeld Weert (info) of Thorn (info) is aan te bevelen.

Overige recreatie in de omgeving van ons terrein

Op zeven kilometer afstand van terrein ligt het subtropisch zwemparadijs “De IJzeren Man”, met een binnen- en buitenspeeltuin, kinderpretland. U vindt er ook een waterskibaan, ecologische visvijver en een hertenkamp.

Op zoek naar avontuur en uitdaging?Klimbos Weert is een ECO Klimbos en heeft 4 klimparcoursen met verschillende hindernissen tussen de bomen. Deze klimparcoursen lopen op in moeilijkheid en hoogte. Als je alle 4 de parcoursen aflegt dan ben je ongeveer 2,5 uur bezig met klimmen. In het eerste parcours sta je op zo’n 3 meter hoogte. In laatste parcours is dat ruim 9,5 meter. Dit staat garant voor een onvergetelijk actief dagje uit voor jong en oud! Je bent van harte welkom bij KlimbosWeert!
In Nuenen (42 kilometer van Weert) vindt u Dierenrijk, een bijzonder dierenpark waar u olifanten, beren, tijgers en vele andere prachtige dieren kunt bewonderen. De uitgebreide zoo GaiaPark in Kerkrade is eveneens goed te bereiken vanaf onze terrein (op 60 km afstand).

In het nabijgelegen Nederweert-Eind vindt u Openluchtmuseum Eynderhoof Nederweert,  een mooi en levendig Peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort meteen terug gaat in de tijd van rond 1900.

Iets verder (35 km) ligt dan ook nog Attractiepark Toverland, is een deels overdekt attractiepark in het Nederlandse Sevenum. Het is een van de jongste attractieparken van Nederland.

Behalve genoemde manieren van vermaak in bovengenoemd artikel volgen hier nog enkele links naar misschien interessante bezigheden:

Natuur milieucentrum WeertLiberty Park – Oorlogsmuseum
Recreatiegebied IJzeren ManDomein Bokrijk
BinnenspeeltuinKasteeltuinen Arcen
Molen Stichting WeerterlandWereldtuinen Mondo Verde
Fiets vierdaagseBospop